2013. május 12., vasárnap

Gondolati sík

Írok. Ha írok közlöm, ha visszajeleznek annak örülök, mert nem történt hiába. Ha nem jeleznek vissza az olvasók akkor is tudom, hogy hányan, honnan olvasták el a gondolataimat.
A gondolatolvasás ezen formája az átlagemberek egyik tudománya, igénye, de mindenképpen hasznos időtöltése. 

- Az agy elektromágneses jelenségeit már 100 éve tanulmányozzák a tudósok, de mit sem ér ez számomra, ha nem tudok róla, cáfolták, hogy magát a gondolatot tanulmányozták volna. Mi dönti el, hogy az éppen megtalált agyi jel gondolat vagy nem gondolat?
Calvin szerint a gondolat az érzések és emlékképek kombinációja. Az érzések viszont a gondolat termékei. A gondolat saját maga oka? Van ennek értelme? Elsőre semmi, de másodszorra sok és azt is mondja Calvin, a gondolat olyan mozgás, amely még nem valósult meg. Amelyik mozgás még nem jött létre, az nincs és nem is volt.- 

Kis tudományos kitérőm után meghívlak egy utazásra. Cél, a gondolat síkja. Ki-ki döntse el maga szeret-e ott tartózkodni? Van-e ott élet a gondolat alanyai számára, vagy csak pillanatnyi fellángolás, mint egy gyufalángnyi ellobbanás a jelen. Mi táplálja a gondolatot? Jó, vagy rossz a táptalaj a gondolati síkon? Sok kérdés ötlött fel bennem. Van-e ezekre válasz?
Tudomásom szerint mások számára itt létezem, itt találkoznak velem, még talán beszélgetek is ezen a szinten, mint én is teszem az én gondolatom alanyaival.
Nagy megtiszteltetés tehát számomra, ha elidőzhetek mások gondolatvilágában, de mit sem ér ez számomra, ha nem tudok róla.
Egy valami biztos, a gondolat síkja az érzelmek, tapasztalatok kivetítése ami közben, gondolatban lehet manipulatív tevékenységet is végezni, mely által megragadhatom, de meg nem tarthatom gondolatom tárgyait, alanyait.
A gondolati mozgás tulajdonképpen játék az alannyal, ami lehet többféle, alacsoy vagy magasabb szintre emelt kitalált elmeszülemény, lehet egészen betegessé, visszatérővé váló sorozatos agyi reakció, de nem lehet a valóság síkjára emelni a gondolatot megszült ember akarata nélkül.
A gondolati síkot minden ember maga népesíti be kitalált figuráival, saját világot alkot ott, ahol a főszerepeket maga osztja szét és kedve szerint változtathat, néha morbid formában is tulajdonságokat, eseményeket.
Ha tehát azt mondom:- Gondoltam rád, - és mivel kimondtam közösen kerültünk a gondolat síkjára. Nem tartottam meg magamnak a gondolatomat, ellenkezőleg, elvittem magammal gondolatom alanyát, mert tudom, hogy számára fontos ez a közlés.
Sok esetben a gondolok rád csak elcsépelt frázisként van jelen az emberi kommunikációban, mert ennyiből áll. Gondolok rád. Mit? Miért?
Az egészséges gondolatok nagy részéből tervek lesznek. A tervek aztán megvalósulni vágynak.
Ha a terv megreked a gondolat síkján az talán, mint fantáziatermék a gondolkodónak jó, a gondolatban megjelenő alanynak kevésbé, persze itt egy kellemes gondolatról beszélek, amit szívesen vállalna a gondolat alanya is.
Nem jó, mert egyrészt nem is tud róla, hiszen nincs beavatva, másrészt, ha beavatásra kerül a sor, kellemetlen feszültséget hoz magával, mert felfokozza az elérhetetlent, kínozza a vágyat, hiszen ő ebben a gondolatszüleményben teljesen tehetetlen.
Befolyásolni a mások gondolatait képtelenség, de lehetne talán megkímélni a gondolataink szereplőit a tudattól, hogy a mások fejében ott kószálunk.
Működik egy egyszerű cselekvés, mellyel ki lehet zárni a nem kívánt dolgokat. Ez a puszta akarat. Nem akarni, ha fáj a rágondolás, nem akarni, ha úgyis lehetetlen.
Akarni csak azt szabad, amitől a gondolatvilágon kívül is gazdagodunk élménnyel, tudással. Ami ettől eltér az maradjon ott a gondolat síkján, ne tudjon róla más csak a gondolat szülője.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Éva!
    Magával ragadó filozofikus írás.
    Köszönöm.

    VálaszTörlés